INNOVI anuncia l’obertura de la campanya 2025 del MORA, el Mercat Online de Raïm, una eina digital oberta, gratuïta i col·laborativa que connecta viticultors i cellers per facilitar la compravenda de raïm en un context de creixents incerteses climàtiques i productives.
Després d’un 2024 marcat per una gran sequera i per una participació rècord a la plataforma, aquest any torna el MORA. El 2025 arriba amb un escenari que fa preveure una campanya vitícola especialment complexa, marcada per una manca d’aigua persistent que ha generat un acumulat de dèficits hídrics en moltes zones vitícoles, per l’augment de plagues emergents com el mosquit verd que poden comprometre la sanitat del raïm, per la incertesa en la disponibilitat de raïm que pot tensionar la relació oferta-demanda entre viticultors i cellers, i per una concentració de la demanda per part dels elaboradors en un mercat cada cop menys previsible.
Davant d’aquest context, el MORA s’activa com a eina de resiliència, planificació i eficiència per al conjunt del sector.
Una eina al servei del sector
La plataforma, disponible a mora.innovi.cat, permet als viticultors publicar les seves ofertes de raïm (varietat, DO, certificacions, volum, etc.) i als cellers registrar demandes específiques per elaborar vins amb garanties de qualitat i traçabilitat.
Els resultats de les darreres dues edicions avalen l’eficàcia de l’eina, amb més de 300 viticultors que han utilitzat el MORA, més del 60% de les ofertes que han generat contactes efectius amb cellers i milions de quilos de raïm canalitzats a través de la plataforma. Amb el llançament aquest maig de 2025, el MORA es posa en marxa en el moment clau de la planificació de la verema. Des d’avui mateix, viticultors i cellers poden registrar-se, publicar i contactar a través de la plataforma.
Eloi Montcada, clúster manager d’INNOVI, destaca que “el MORA no és només una infraestructura digital, sinó una eina pensada per facilitar les relacions comercials entre viticultors i cellers”. En la mateixa línia, Imma Pausas, responsable de raïm i viticultors a Codorníu i usuària activa de la plataforma, explica que fa servir el MORA des de la seva creació i recorda “com, abans, la compra i venda de raïm era un àmbit força estancat, amb viticultors molt lleials a determinats compradors per por al canvi”. Afortunadament, diu, “els temps canvien i aquesta eina els ha permès conèixer nous viticultors als quals han pogut comprar raïm per elaborar els seus productes”.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris